Blogg

Ombytta roller på Ålands radio och tvs hemsida

ska%cc%88rmavbild-2016-10-11-kl-11-12-14

Ålands radio och tv har sedan en vecka tillbaka ny hemsida med mer fokus på bilder. Jag har hjälpt dem med en rad olika genrebilder, bland annat den ovan som illustrerar sjukvård.

Efter att ha lyssnat på en föreläsning av Genusfotografen och läst handboken Bilder som förändrar världen som hen gjort i samarbete med Gävle kommun, försöker jag tänka ännu mer på att inte falla i genusfällorna. När jag gjorde uppdragen med genrebilderna till Ålands radio och tv till exempel, så kontaktade jag ÅHS med önskemål om att få fotografera en läkare som inte nödvändigtvis var en vit man. Patienten på bilden är en man istället för en kvinna som jag tänker är det vanligaste när det gäller genrebilder på läkare med patient. Nu blev det ombytta roller och jag tycker, även om jag är lite partisk, att resultatet blev jättebra.

En dag

Varje kväll mellan kl 21-22 ringer redaktören Imma och berättar lite om morgondagens jobb. Sedan loggar jag in på mitt schema och läser om vad det är jag ska göra, vilken tid och vilken plats. Har jag tur står det på spanska. Annars står det på katalanska. För ungefär en månad sedan fick jag ett uppdrag som handlade om något med rengöring av stenar på stranden Mar Bella mellan kl 10-11.30.

Så jag begav mig dit.

Det fiffiga med schemat är att det finns länk till adressen till varje jobb så att man kan se den på en karta. Den här gången var adressen mitt på stranden Mar Bella. Det var en morgon med moln, blåst och blomspruteregn. Och när jag kom till adressen som angavs i mitt schema så såg jag inte en käft som höll på med något som kunde likna det som stod i beskrivningen som jag fått. Barcelona har ungefär 4 km strand och även om Mar Bella bara är en del av den sträckan så är det fortfarande rätt stora avstånd vi snackar om.

Så jag ringde ett telefonnummer som fanns i jobbeskrivningen eftersom jag trodde att han var en kontaktperson. Det visade sig att det var en av reportrarna. Och han satt på en presskonferens och förklarade för mig på knackig engelska att jobbet blivit inställt och bad om ursäkt för att ingen sagt det till mig. Det var i alla fall det jag förstod att han sade.

Så jag ringde till en redaktör på El Periódico och frågade vad jag skulle göra. Han sade att det inte alls är inställt(så nu fattar jag att reportern menade att det är en artikel som han skrivit på förhand och jag ska bara dit för att ta bilder), och att jag ska fråga efter en snubbe som heter Oliver på ett dykcenter för han vet minsann vart jag ska.

Där jag står ser jag inget dykcenter över huvudtaget men däremot Nautical Base, där jag varit tidigare och fotograferat, så jag traskar dit och förklarar att jag söker någon som rengör stenar på stranden. “Det låter som om du har blivit lurad. Det låter ju jättekonstigt. Vi har ingenting med det att göra, men fråga den där snubben från Ajuntament de Barcelona”. Så jag traskar till en snubbe som sitter i en parkerad pickup från stadsförvaltningen. Och han pekar var dykcentret som har hand om städningen ligger. Och jag börjar traska ditåt i den tunga sanden med tung kameraväska. Ett steg fram och två steg bakåt.

Då kommer snubben från Ajuntament de Barcelona körandes och visar att jag ska hoppa in. Så jag får lift till det där jädra dykcentret. Förklarar för sjuttielfte gången var jag kommer ifrån, vad jag håller på med och att jag söker någon Oliver. “Han är inte här. Han är och handlar”, säger de då.

Men så förklarar de också att några människor är ute på en av vågbrytarna och plockar skräp mellan de stora stenarna. Det är DET som hela mitt uppdrag handlar om. Så jag struntar i att vänta på den där Oliver och går till vågbrytaren och gör mitt jobb.

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Israel Bastida. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Pedro Fernandez. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Eloy Clares. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Pedro Fernandez. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. José Manuel Gutirrez (Carolina Perez y Eloy Clares). Foto: Ida Jansson

BARCELONA 06/05/2016 Primera neteja de les pedres dels espigons del litoral barceloni a la platja de la Mar Bella. Foto: Ida Jansson

Tänkte efteråt att jag går liksom runt och har sån himla tur som hittar rätt person trots ibland fel adress, fel telefonnummer, fel namn osv. För jag har många andra historier likt denna..

Världens mest sporadiska blogg

Jag är tillbaka i Barcelona igen efter ungefär två veckor som jag åkt mellan Åland och skolan på Biskops Arnö. Den sista lektionen är avklarad och terminen tar slut i morgon även om jag slutar min praktik på El Periódico först den sista juni.

När jag steg av planet i måndagskväll så slog varm och fuktig luft emot mig. Vädret hemma på Åland har varit superfint och varmt men här är det såklart ännu varmare. Nu har jag nog börjat vänja mig vid luftfuktigheten som jag i början tyckte gjorde det tungt att andas. Det är ungefär tre veckor kvar i den här staden innan jag flyttar hem till Åland. Sedan dröjer det nog innan jag ska ut och flänga igen.

Medan jag var hemma på Åland så hann jag vara Fredaxgäst i Ålands Radio. Intervjun på ungefär 45 minuter kan du lyssna på här.

Wifirehab

Bunkers del Carmel,

Okej. Så vårt trådlösa internet har inte fungerat sedan i fredags förra veckan. Tidigare i veckan hängde sig alla program på min dator när jag försökte jobba på den och min nya iphoneladdare slutade också fungera. Jag vet inte vad det är för fel på all elektronik och varför den bestämmer sig för att sluta fungera just nu. Diana och Barbara, som jag bor med, säger att de känner en närvaro i lägenheten och att det kan finnas spöken där. Jag börjar tro dem.

Jag har hittat ett mysigt kafe med gratis wifi och nästa vecka ska wifit förhoppningsvis fungera igen. Datorn har jag fixat så att den är så gott som ny och efter att jag svurit över iphoneladdaren så började den också fungera. Det är inte klokt vad jag känner mig handikappad utan mina arbetsredskap. I höstas drabbades jag av hårddiskhaveri och tycker nu att jag förtjänar lite mer flyt med all den här elektroniken. (Snälla spöket?).

Hemlösa hundar och herrar

2016_IDA1292

En kväll när jag var på väg ut träffade jag den här hunden i trapphuset. Den låg fastbunden på balkongen bredvid en gammal julgran. Diana, som jag bor hos, berättade att den tillhör en hemlös kille som brukar ta sig in i huset för att sova. Gallerporten mot gatan brukar nämligen inte alltid gå i lås så han kan ta sig in med sig hund och lämna den på balkongen och själv sova någonstans under tak. Kanske i trapphuset.

Någon dag senare stötte jag på två låssmeder som reparerade porten så att den går i lås av sig själv när den slår fast. Och på väggen i trapphuset har någon hängt en lapp med uppmaning om att stänga porten ordentligt efter sig så att den hemlöse mannen med hunden inte ska kunna ta sig in och sova på tredje våningen.

Maratón de piano Maria Canals

Plaça Reial ligger bara 50 meter från lägenheten där jag bor i de gotiska kvarteren. Idag var det ett pianomaraton där deltagare kunde spela på ett piano som ställts ut mitt på torget. Jag var där och tog några bilder.

_IDA1294
Dygnet runt hörs ljudet av liv och rörelse från Plaça Reial.
2016_IDA1356
Jag minns inte vad den här kvinnan spelade men hon rörde sina händer så graciöst över tangenterna.
_IDA1318
Det var många som slog sig ner i solen och lyssnade till pianomusiken.
_IDA1306
Min favorit var en tjej som spelade River Flows in You (alltså inte killen på bilden).

Före utställning

IMG_7041

I morgon hänger jag Var tredje ålänning hos This is Sweden i Mall of Scandinavia och därför har jag tillbringat hela dagen idag med att printa skyltar, klistra på kapaskiva och skära till dem. Och så har jag printat de bilder jag tog i somras(innan jag fick lunginflammation) som ska ges till de avbildade. Och så har jag såklart svurit över både skrivare och icc-profiler. För det är ju aldrig så att allt löper smärtfritt.

På torsdag klockan 20 invigs Mall of Scandinavia. Det blir kul!

IMG_7042

Kommer du ikväll?

Trots hårddiskshaveri och annat krackel så föreläser jag om mitt projekt på Mariehamns Bibliotek kl 19 i konferensrummet till vänster om lånedisken. Arissa Hirano från Japan och Alejandra Sanchez från Colombia kommer att vara där.

Kommer du att vara det?

_IDA8209

Välkomna på föreläsning

På onsdag nästa vecka gör jag en blixtvisit på Mariehamns Bibliotek och berättar om mitt projekt och visar bilder. Det börjar klockan 19, kom dit så jag slipper prata inför tomma stolar vetja! Jag har med mig Alejandra Sanchez från Colombia och Arissa Hirano från Japan. Kom och hör på dem berätta om sina hemländer!

Välkomna på månadens mångkulturella café onsdagen den 21:a oktober kl.18 i Mariehamns bibliotek.

Drygt 10000 av hela Ålands befolkning är inflyttade från 95 olika ursprungsländer. VAR TREDJE ÅLÄNNING är ett fotoprojekt om människor bakom statistiken. Klockan 19:00 berättar Ida Jansson om sitt projekt under kvällen.

Hälsningar,
Ålands mångkulturella förening r.f.

Georges Agbazahou, född 1971 i Benin, med frun Camilla och sonen Joshua.
Georges Agbazahou, född 1971 i Benin, med frun Camilla och sonen Joshua.